Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Kategóriák / Termékek

Fiatal gyümölcsfák formázása

Fiatal gyümölcsfák formázása

 Az első évek fontossága

A gyümölcsfák formázása nemcsak esztétikai kérdés – ez határozza meg a fa egészséges fejlődését, termőképességét és élettartamát is. A korai években végzett gondos metszéssel megalapozhatjuk a bőséges termést és a könnyű kezelhetőséget. Nézzük, miért olyan fontos az első néhány év!

Miért kiemelten fontos az első 3-5 év?

A fiatal fák formázása olyan, mint egy ház alapozása: ha jól sikerül, minden más is stabil lesz ráépülve. Ebben az időszakban:

  • Kialakítjuk a fa vázágait – ezek tartják majd a gyümölcstermést
  • Biztosítjuk a jó lég- és fényviszonyokat, csökkentve a betegségek esélyét
  • Könnyebbé tesszük a későbbi metszést, permetezést és szüretet

 

Hogyan történik a formázás?

  1. Ültetés utáni metszés
    Ültetés után a fát vissza kell vágni, hogy elősegítsük az oldalhajtások fejlődését. Ez a kezdeti „indító metszés” kulcsfontosságú a korona kialakításához.
  2. Koronatípus kiválasztása
    Fajtától és termesztési céltól függően választhatunk:
    • Sudaras korona (pl. alma, körte)
    • Vázaforma (pl. őszibarack, kajszi)
    • Modern karcsú orsóforma sűrű telepítéshez
  3. Versengő hajtások eltávolítása
    A központi tengely és a vázágak ne versengjenek – ha kell, egyes hajtásokat eltávolítunk vagy visszavágunk.
  4. Ágak irányítása
    Fiatal korban még formázhatók az ágak! Kötözéssel, súlyozással vízszintesebb állásba terelhetjük őket, ami elősegíti a termőrügyek kialakulását.

 

Praktikus tippek

  • Csak éles, fertőtlenített eszközökkel dolgozzunk!
  • Ne metsszünk eső után vagy fagyos időben.
  • Sebkezelőt használjunk nagyobb vágásoknál, főleg csonthéjasoknál.
  • Inkább több kisebb metszés, mint egy drasztikus beavatkozás